Uit de kast komen

‘Uit de kast komen’ of ‘coming out’ betekent dat je iemand openlijk verteld over je seksuele of genderidentiteit. Maar hoe doe je dat? Op die vraag bestaat geen goed of fout antwoord. Je hebt zelf de controle over je coming out, jij bepaalt óf, wanneer en hoe je het aan iemand vertelt. Niemand kan je precies vertellen hoe je uit de kast moet komen, maar we kunnen je natuurlijk wel een aantal tips geven. Neem je tijd. Vertel het als jij er klaar voor bent. Je hoeft het ook niet meteen tegen iedereen te vertellen als je dat zelf (nog) niet wilt.

Verwacht je dat mensen negatief zullen reageren? Helaas kan dit het geval zijn, maar vaak blijkt dit in de praktijk mee te vallen. Realiseer je dat sommige mensen wat tijd nodig hebben om het beeld dat ze over jou hebben bij te stellen. Het is vaak verstandig om te beginnen bij iemand die je vertrouwt en waarvan je weet dat je door hen gesteund zult worden. Mocht je deze persoon niet in je leven hebben, kun je altijd contact opnemen met bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon op school of een belangenorganisatie zoals COC. Je zorgt er dan namelijk voor dat je altijd iemand hebt om mee te praten indien je daar behoefte aan hebt.

Tips voor uit de kast komen

1. Bedenk aan wie je het eerste keer wil vertellen. Kies iemand waarvan je verwacht dat die er positief op zal reageren. Iemand die jouw geheim niet meteen doorvertelt. Iemand die goed kan luisteren en jou waardeert zoals je bent.

2. Kondig het een beetje aan. Je wil die persoon iets belangrijks over jezelf vertellen, maar vraag wel of deze persoon zaken ‘geheim’ kan houden.

3. Meestal vertel je het de eerste keer aan je ouders. Je ouders ken je natuurlijk het beste en zij kennen jou ook het beste. Soms reageren ze dan op een manier die je wellicht helemaal niet verwacht. Deze reactie kan zowel positief als negatief zijn. In het geval van een positieve reactie is dit natuurlijk heel fijn, maar het komt ook voor dat ze in het begin niet enthousiast zijn. Geef ze een beetje de tijd. Jij weet het zelf al een tijdje, maar je ouders moeten soms nog wel aan het idee wennen.

4. Misschien geef je wel de voorkeur aan een goede vriend of vriendin om het als eerste te vertellen. Zorg dat je deze persoon vertrouwt en hou er rekening mee dat hij/zij waarschijnlijk ook tijd nodig heeft om aan het idee te wennen.

5. Twijfel je of iemand positief gaat reageren? Vraag eens in het algemeen hoe iemand denkt over homoseksualiteit, biseksualiteit of transgenders.

Na de coming-out

Waarschijnlijk zul je opgelucht zijn en wil je het aan zo veel mogelijk mensen gaan vertellen. Hou er rekening mee dat niet iedereen zo positief kan reageren. Het blijft dus toch even aftasten. Hoe ver ga je door met het vertellen? Vertel je het direct op je werk bijvoorbeeld?

Belangrijkste is dat je zelf bepaalt hoe ver je gaat met het mededelen van je seksuele voorkeur. Misschien zijn je familie en beste vrienden wel voldoende. Misschien heb je behoefte het ook te vertellen bij je sportclub of op het werk.

De laatste jaren zijn er diverse platforms ontstaan binnen grote bedrijven waardoor gestimuleerd word ‘jezelf te zijn’. Deze company-prides zijn natuurlijk fantastisch, maar binnen kleinere bedrijven is dit iets anders geregeld. Misschien ben jij wel degene die dit kan gaan veranderen binnen jouw bedrijf.

Handige links

SENSE
Switchboard COC NL
Workplace Pride
COC Limburg