Gender, we horen het vaak, de binare man of de vrouw, Venus of Mars.
In nederland wordt er nog vaak gepraat over Gender in binaire talen, je bent een jongen of een meisje terwijl de geschiedenis en de wetenschap toch laat zien dat dit breder is. Man en vrouw zijn simpelweg de termen die wij gebruiken om ons te charakterisieren, het is cultureel. We zien dan ook in andere culturen dat er soms wel 3 or 4 verschillende genders geteld worden. Gender is in werkelijkheid een spectrum tussen feminiteit en masculiniteit.
Voor de meeste mensen komt hun genderidentiteit overeen met de culturele verwachtingen van hun geslacht waarmee zij geboren zijn. Dit betekent dat ze cisgender zijn.
Maar dit is niet voor iedereen zo, sommigen worden met androgene of gedeelde geslachtskenmerken geboren zoals intersex mensen, sommige voelen zich niet thuis in de binaire van man of vrouw en zijn non-binaire. En sommige voelen zich niet welkom in hun aangewezen gender maar vinden zich juist in een ander en zijn dus transgender.
De genderidentiteit van een persoon is hoe iemand hun eigen gender identificeert – het innerlijke gevoel van ‘mannelijk, vrouwelijk, iets er tussen of erbuiten’ te zijn. De meeste mensen, maar niet alle, hebben een genderidentiteit van ‘man’ of ‘vrouw’, die ook hetzelfde is als hun toegewezen geboortegeslacht, dit betekend dat zij “Cis-gender” zijn. Sommige mensen hebben het gevoel dat hun toegewezen geslacht bij de geboorte niet passend is met hun eigen genderidentiteit. Dit kan door biologische en medische redenenen komen of simpelweg, een gevoel.
• Non-binairen mensen, zij voelen zich niet thuis voelen in het binare spectrum van man of vrouw en staan hier buiten. Zij gebruiken dan ook de ook vaak de voornaamwoorden hen/die/diens en hen kunnen juridisch als ‘x’ geregistreerd worden.
• Transgender mensen, zij voelen zich juist eerder thuis bij het tegengestelde gender en doorstaan vaak een transitie om hun lichaam te verzetten naar de genderidentiteit waarmee zij zich identificeren, dit is mogelijk met de hulp van hormonen en genderoperaties waarbij de geslachtsdelen worden omgevormd tot het gewenste geslachtsdeel.
• Daarnaast bestaan er ook interseksuele personen. Dit zijn personen die. bijvoorbeeld geboren worden met geslachtskenmerken van beide geslachten. Voorheen werd dan vooral gekeken naar het genetische geslacht en werd er een operatie uitgevoerd om het geslacht hierbij passend te maken. Tegenwoordig doet men dit pas op oudere leeftijd als de persoon hier zelf behoeften aan heeft.
Wil je hier verder over praten? Kijk eens op de site van genderpraatjes.