Soa’s, oftewel seksueel overdraagbare aandoeningen, kunnen voorkomen bij iedereen die seks heeft. Soa’s zijn vervelend, maar zijn goed te voorkomen. Belangrijk is om je verstand te gebruiken wanneer je seksueel actief bent.
In de maatschappij bestaat nog altijd het vooroordeel dat lhbti’s en dan met name mannen die seks hebben met mannen (MSM) veel vaker soa’s oplopen. Dit is een beeld dat ontstaan is in de jaren 80 van de vorige eeuw tijdens de aids-epidemie. Ook nu nog wordt er vaak extra aandacht geschonken aan het voorkomen van soa’s bij mannen die seks hebben met mannen.
Dit topic is vooral gericht op mannen die seks hebben met mannen. SOA’s komen veel minder voor bij vrouwen die seks hebben met vrouwen. Heb je als vrouw ook seks met mannen dan loop je wel enig risico op het krijgen van een SOA.
Soa’s kun je eenvoudig voorkomen door veilige seks te hebben. Vaginale en anale seks heb je met condoom en zeker bij anale seks moet je voor voldoende glijmiddel zorgen zodat het condoom niet makkelijk kan scheuren. Orale seks doe je bij voorkeur ook met condoom of een ander beschermingsmiddel zoals een liklapje. Heb je seks met meerdere mensen tegelijk? Wissel dan telkens van condoom! Zo voorkom je veel problemen.
Ongeacht je gender, wanneer je seksspeeltjes zoals een dildo of vibrator deelt met een partner, kun je het beste ook een condoom om dit speeltje doen. Als je geen condoom om het speeltje doet, zorg dan dat je de speeltjes altijd goed schoonmaakt, bijvoorbeeld met een toy-cleaner. Zo voorkom je ook eventuele bacteriële infecties.
Daarnaast is het belangrijk je te laten testen bij de GGD. Voor mannen die seks hebben met mannen is het advies om 2 keer per jaar een soa test te doen. Naast een hiv test wordt er ook gekeken of je chlamydia of gonorroe hebt. Ook als (één van) je partner(s) een soa blijkt te hebben of als je zelf klachten (denkt) te hebben, is het verstandig om je te laten testen.
Vaak heb je klachten bij een soa maar soms ook niet. Meestal ervaar je een brandend en pijnlijk gevoel bij het plassen. Deze klachten worden wel eens verward met een blaasontsteking. Het is dan ook belangrijk hieraan te denken als je met deze klachten bij de huisarts of de GGD komt.
Het kan ook voorkomen dat er vocht uit de penis of vagina komt. Dit vocht ziet er anders uit dan urine of voorvocht. Het vocht kan soms wat melkachtig wit/gelig of volledig doorzichtig uitzien. Dit is vaak een van de symptomen van een chlamydia of gonorroe infectie.
Vaginale afscheiding kan verschillend zijn afhankelijk van het moment in de menstruatiecyclus. Je weet zelf het beste wat voor afscheiding voor jou abnormaal is. Let dus op of de afscheiding een andere kleur, consistentie of geur heeft dan je gewend bent. Wanneer het afwijkt van wat je gewend bent, maak dan een afspraak bij je huisarts.
Daarnaast kun je rare wondjes krijgen, zweertjes, jeuk, raar bloedverlies of andere klachten die je niet kunt plaatsen.
Hiv (het virus dat uiteindelijk aids kan veroorzaken) is nog lastiger om meteen te herkennen. Mensen met een acute hiv-infectie zijn de weken na de infectie wat grieperig, hebben een paar dagen koorts en zijn erg moe. Dit zijn hele algemene klachten en het is dus lastig om dit te herkennen.
Laat je bij klachten altijd controleren bij de huisarts of GGD en licht je sekspartners in om verdere besmetting te voorkomen.
Via de GGD kun je 2 keer per jaar een gratis soa test laten uitvoeren. De enige voorwaarde is dat je seks hebt met mannen. Andere doelgroepen voor de GGD zijn onder andere jongeren onder de 24 jaar en sekswerkers.
Als je door een partner bent gewaarschuwd dat die een soa heeft opgelopen of je hebt zelf klachten, kun je je ook gratis door de GGD laten testen. Er zijn nog een aantal andere voorwaarden waaronder je gratis getest kan worden. Klik hier voor meer informatie.
Mocht je het moeilijk vinden om naar de GGD te gaan, dan kan de huisarts ook een soa test laten uitvoeren. Je moet dan wel rekening houden met je eigen risico dat belast gaat worden. Als je je eigen risico al op hebt gemaakt, worden de kosten vergoed door de basisverzekering.
Heb je meer vragen over soa’s, twijfel je of wil je gewoon meer informatie? Open de chat